Utflykt till Rödhamn

Excursion to Rödhamn

Idylliskt vackra Rödhamn

Söder om Mariehamn ligger idylliskt vackra Rödhamn som med sin radiofyr fina hamn och café är ett mycket omtyckt utflyktsmål för bland annat seglare.

Jag kör turer ut till Rödhamn alla dagar under sommarhalvåret. Turen till Rödhamn är cirka 3 timmar lång eller enligt önskemål.
Förbokas, se priser längst ned. Rödhamn, som ligger längst ut mot Ålands hav, bjuder på ett härligt café, vacker natur och spännande historia. 

 

Kom med på en rundvandring.

Här har sjöfarare slagits med krögare, här har lotsar och fyrvaktare bott med sina familjer och husdjur. Här har otaliga fartyg under flera århundraden sökt skydd och väntat på bättre väder. 

Rödhamn, som egentligen består av öarna Långö, Gloskär och Rödö, var den sista säkra hamnen innan man gav sig ut på öppet hav på resan mellan Sverige och Finland.

Här finns spår från gångna tider. På Rödö finns rester av ett sjöfararkapell. Kapellen var vanliga längs farlederna under medeltiden.

Här finns också ristningar i bergen som årtal, personnamn, vapensköldar och ett solur. Sjöfarare som ibland fick vänta i veckor på bättre väder ville ha något att sysselsätta sig med och högg in sina budskap i berget. När ångfartygen blev fler och farleden mellan Finland och Sverige fick en annan sträckning minskade Rödhamns betydelse och krogrörelsen tynade bort.

På Gloskär finns rester av byggnader som inhyste krogen som verkade på ön från 1750-talet till 1920-talet.

Krögarna skulle servera husmanskost åt sjöfararna och även erbjuda logi. Ibland kunde det gå vilt till som när sumpen August kom till Rödhamn 1814. Då blev det bråk om notan och en gäst slogs blodig! Den råbarkade krögaren miste sedan sina rättigheter och måste lämna ön. 

Pris Rödhamn

Mariehamn-Rödhamn tur och retur

Vuxen 35€ 
Barn 15€

Läs mer om Rödhamn på ÅSS hemsida

Koordinater 59.985°N 20.101°Ö

Boka på telefon från Åland

045 734 205 38

Booking, phone from abroad

+358 45 73 420 538

Facebook