Enebo Hantverk och Café

Caféet öppnar återigen för sommaren och såsom har blivit tradition sker det midsommarhelgen. Då anordnas utställningen ”Lapptäcken i Naturen” då Kristina förevisar sina handgjorda lapptäcken i Enebos sköna omgivning.     Tel +358 40 552 75 33  enebo@aland.net

Getas kust vid norrhavet

Getas karga och oexploaterade norra kust bjuder på en unik miljö för den som vill vandra i storslagen vacker natur med stundtals hisnande utsikt över de mäktiga Norrhavet. Den högsta punkten är 99 meter över havet.

Alla årstider i Geta

Alla årstider har sin charm, från vårens första fiskeäventyr och sommarens lata dagar på stranden med sol och bad till höstens strövtåg i svampskogen och vinterns fiske under is.

Långfärdsskridskor

Isläggningen inträffar sent i norra Ålands havsvikar vilket ofta medför snöfria blankisar som ger sällsynt bra förutsättningar för till exempel långfärdsskridskoåkning.

Bergsklättring

Istiden har rivit loss stora klippblock som är perfekta för den gren av klättring som är på stark frammarsch världen över och kallas “bouldering” (från engelskans “boulder” för klippblock). Så efter en kort vandringstur från Soltuna ner till Geta grottorna, är chansen stor att du stöter på grupper av individer som hänger upp och ner från klippblocken bara genom kraften i fingrarna!

Vandring

I närheten av Soltuna startar en  5 km lång vandringsled som tar dig ner till Geta grottorna och vidare förbi Djupviken där segelbåtarna ofta kan ses ligga för ankar. Om benen eller tiden inte räcker till kan man istället välja den andra mer barnvänliga trollstigen. För den mer äventyrslystne finns mer utmanade alternativ. Bra att ta med karta och kompass. Upplev fullständigt vildsinta bergsformationer, grottan där Stefan Löfving gömde sig undan de ryska soldaterna, fantastisk utsikt och hissnande branter vid Djupvik

Cykling och MTB

Det fins gott om grusvägar i Geta. En del är kuperade och lätt utmanande. Vill du ge dig ut på andra mer tekniska alternativ finns förstås den möjligheten också. Bra att ta med karta

Utsiktstorn

I Geta finns ett utsiktstorn placerat på Getabergen med fantastisk milsvid utsikt vid klart väder. Tornet ligger nära Soltuna Restaurang och Café och en vandringsled över röda granithällar som leder till en grotta. Perfekt för en promenad med picknick i packningen. Barnvänligt.

Fågelskådning

I Geta finns det mycket fågel att skåda. Trana, Häger, Åda, Guding om våren, Storskrak, Småskrak, Svärta, Sillgrissla, Tärna, och Havsörn och många fler arter. Har man tur kan man stilla nätter höra Berguven.

Kajak

Är du en van kajakist så kan du med fördel utgå från Geta på många spännande dagsturer i yttersta havsbandet men även inomskärs i skydd av kobbar och skär.

Geta kyrka ligger i Västergeta i Geta kommun på Åland och är tillägnad Sankt Göran. Det är är en enskeppig salkyrka byggd i röd granit. 

Delar av långhuset har daterats till tiden efter 1450. Kyrkan har byggts om på olika sätt ett antal gånger. På 1600-talet, efter reformationen, tillkom ett antal fönster och ny inredning.

På 1800-talet fick innertaket höga tunnvalv och fönstren förstorades. Dessutom ersattes vapenhuset i trä med ett nytt i tegel. Källa: Wikipedia

Phone from Åland

045 734 205 38

Phone from abroad

+358 45 73 420 538

Facebook